Purkutöistä vastasi Etelän Rakennus Oy

Vallilan Konepajan alueella Helsingissä sijaitsevat vanhat VR:n konttori- ja ruokalarakennukset saneerataan uuteen käyttötarkoitukseen. Rakennuksiin tulee uusi urbaani ja yksilöllinen the Folks Hotel, joka aloittaa toimintansa 2020. Kaupunkikulttuurin keskiössä sijaitseva hotelli tulee tarjoamaan matkailijoiden käyttöön noin 150 huonetta.

Ennen kuin avajaisia päästään viettämään, on trendikkäällä Konepajan alueella kuitenkin vielä käynnissä iso rakennustyömaa. Kolmen punatiiliverhoillun rakennuksen täyssaneerausurakka on mittava projekti.

Vanhoista rakennuksista purettiin aluksi runkoa lukuun ottamatta lähes kaikki vanhat rakenteet. Purkutöiden urakoitsijaksi valittiin Etelän Rakennus Oy.

”Saneeraus aloitettiin purkutöillä, jotka kestävät noin 4-5 kuukautta. Puramme kolmesta rakennuksesta lähes kaiken paitsi julkisivut. Historiallisesti arvokkaat osat kuten hienot kattomaalaukset toki säilytetään entisöintiä varten”, sanoo Etelän Rakennuksen työnjohtaja Kalmer Järv. Purkutöissä työskentelee päivittäin 20-30 Etelän Rakennuksen ammattilaista. Projektin käynnistysvaiheessa työnjohtajana toimi Jan Liusk.

Laaja ja vaativa purkukohde

Etelän Rakennuksen työpäällikkö Jan Isaksson kertoo purkutöiden laajuudesta ja vaativuudesta.

”Työalue on kaiken kaikkiaan 7500 m2. Määrätyistä tiloista puramme myös välipohjat kokonaan pois, käynnissä on isot suurtehoimutyöt. Kahden rakennuksen vesikatot on purettu kokonaan, ja myös hissien ja keittiöhissien purku kuuluvat urakkaamme. Kellaritiloissa tehtiin massiivisia maankaivuutöitä massanvaihtoineen. Robottipurkua on ollut paljon, juuri nytkin kaksi robottia purkaa koko ajan.”

Kookkaista rakennuksista kertyy suuret määrät purkujätettä, jonka poistossa Etelän Rakennuksen omat kurottajat ja jätelavat ovat tulleet tarpeeseen. Projektin aikana jätteet on ajettu kierrätykseen Etelän Rakennuksen omilla kuorma-autoilla.

Kurottajilla nostetaan myös uutta rakentavalle pääurakoitsijalle kerroksiin esimerkiksi rakennuslevyjä. Logistiikka sujuu tilaajan kanssa yhdessä suunnitellen.

”Pölynhallinta on tässä kohteessa ollut aikamoinen homma, koska töitä on tehty niin monessa tilassa samaan aikaan. Vanhan ruokalan magnesiamassalattiapurkutyö oli todella iso työ, asbestiakin löytyi.” Isaksson kertoo.

Koska Konepajan alueen the Folks Hotel on historiallinen kohde, on rakennesuunnittelija tullut purkutöissä tutuksi. Kevyitä rakenteita lukuun ottamatta mitään rakenteita ei voida purkaa ennen kuin ne on käyty rakennesuunnittelijan kanssa läpi. Silti aikataulussa on pysytty hyvin, osa kerroksista purettu jopa aikataulusta edellä. Etelän Rakennuksen purku-urakka valmistuu kesäkuun 2019 aikana.

Tilaajana NCC Suomi

”Purkutyöt ovat sujuneet mallikkaasti ja aikataulussaan, isommilta ongelmilta on vältytty. Lisäksi työturvallisuus on ollut hyvällä tasolla”, toteaa purkutyön tilaaja, vastaava työnjohtaja Markku Kallioinen NCC Suomi Oy:stä.

Kallioinen kertoo, että jos purkutöiden aikana on havaittu haitta-aineita, on näytteet otettu asianmukaisesti ja tilaaja saanut siitä välittömästi tarvittavan tiedon. Koska kyseessä on Museoviraston suojelema erityiskohde, on purkutöissä pidettävä huoli, ettei esimerkiksi suojeltavia porrashuoneita ja julkisivuja vahingoiteta.

”Säilytettävät pinnat on suojattu niin hyvin, ettei vaurioittaminen käytännössä ole mahdollista” Kallioinen huomauttaa.

Etelän Rakennus valikoitui purkutöiden tekijäksi kilpailutuksen kautta.

”Hinnan lisäksi valintaan vaikutti se, että Etelän Rakennus on urakoinut meille jo useita kohteita. Urakoitsija toimintatapoineen oli meille jo tuttu, mikä oli varsinkin näin vaativassa kohteessa tärkeää. Valinta oli onnistunut.”

Kuvia kohteesta: