Osoitteessa Topeliuksenkatu 41A sijaitseva perinteikäs Töölön Urheilutalo peruskorjataan vuosien 2018-2019 aikana. Helsinkiläisten hyvin tuntema uima- ja urheilutalo remontoidaan asunnoiksi, joita tulevat vuokraamaan esimerkiksi opiskelijat ja seniorit. FIM Asuntorahasto rakennuttaa tiloihin yhteensä 118 pienikokoista asuntoa.

Yhteensä 7300 neliömetrin saneerausurakan purkutöihin valittiin toteuttajaksi Etelän Rakennus Oy. Pääurakoitsijan Veljekset Nuutinen Oy:n tuotantojohtaja Leena Kähkönen kertoo purkutöiden kilpailutuksesta. Tarjouksia pyydettäessä oli lähtökohtana, että lupa-asiat ja toimintatavat ovat määräysten mukaisia. Turvallisuus ja vastuullisuus painoivat paljon vaakakupissa.

”Meillä oli 4-5 tarjousta, joista kolmen kanssa kävimme tarkemmat neuvottelut. Etelän Rakennus ei ollut halvin, mutta valitsimme heidät luotettavuuden perusteella. Laatuasiat ja referenssit olivat kohdallaan. Kaikki prosessit olivat tarkasti mietittyjä ja tapaamamme työnjohto teki hyvän vaikutuksen.”

Kaikki tekniikka, pinnat, asbestit ja väliseinät pois

Etelän Rakennuksen Markus Korhola laskeskelee, että ison rakennuksen purkutöissä on ollut päivittäin 15-20 ammattilaista ja työnjohto.

Toimistorakennus purettiin sisäpuhtaaksi. Lattioista purettiin päällysteet, ja ne hiottiin betonipinnalle. Myös alakatot ja väliseinät purettiin sekä kaikki tekniikka, kuten sähköt ja iv-tekniikka.

Purkutöitä tehtiin yhteensä seitsemässä kerroksessa ja kolmessa kellarikerroksessa, joista purettiin myös vanhat kylmiöt ja wc-tilat.

Lisäksi Etelän Rakennus purki hissin ja tavarahissin. Tuuletusparvekkeilla tehtiin purkutöitä, jotta niiden tilalle voidaan rakentaa asuintilaa. Ylimmässä seitsemännessä kerroksessa purettiin iv-konehuone, jonka tilalle tulee myös asuntotiloja. Uutta, katolle tulevaa iv-konehuonetta varten purettiin kattorakenteita.

Uusia aukkoja julkisivuun

Julkisivuun Etelän Rakennus teki uudet ikkuna-aukot yhdelle kokonaiselle sivustalle. Uusia parvekkeita varten tehtiin parvekeaukot. Lisäksi vanhat hormistot purettiin ja tehtiin oviaukkoja.

Etelän Rakennuksella on omat timanttileikkurit ja niitä käyttävät ammattimiehet.

”Purkutöissä tuli vastaan myös yllätyksiä, kuten aina näissä hommissa. Esimerkiksi kirjaston hyllyrakenteet olivat jämäkillä teräsrakenteilla kiinnitettyjä. Ne purettiin muun muassa polttoleikkaamalla”, kertoo Korhola.

Kurottajat, lajittelulavat ja kuorma-autot omasta takaa

Kookkaan toimistorakennuksen purkujätteiden poistossa Etelän Rakennuksen omat kurottajat tulivat tarpeeseen. Kurottajilla nostettiin myös uutta rakentavalle pääurakoitsijalle kerroksiin esimerkiksi rakennuslevyjä.

Jätteet lajiteltiin lavoille ja ajettiin Etelän Rakennuksen omilla kuorma-autoilla kierrätettäviksi jätteenkäsittelylaitoksiin. Yrityksellä on yhteensä viisi kuorma-autoa. Sekajäte lähti Remeolle, puhdas kipsilevy Gyprocin tehtaalle ja asbestijäte Suomen Erityisjätteelle Forssaan.

Reilun vuoden kestävässä peruskorjauksessa pääpurkamisen osuus kesti kaksi kuukautta. Lisäksi hissien purkua ja oviaukkojen tekoa sekä katon purkua rytmitettiin vielä uuden rakentamisen oheen.

Tyytyväinen pääurakoitsija

Pääurakoitsijan tuotantojohtaja Kähkönen on tyytyväinen purkutöiden toteutukseen.

”Aikataulussa on edetty suunnitelmien mukaan. Alussa oli osapuolista riippumattomia käynnistysongelmia, mutta aikataulu otettiin myöhemmin kiinni. Kun meillä alkaa kevättalvella seuraava kohde, tulen ehdottomasti käymään neuvotteluja Etelän Rakennuksen kanssa purkutöistä. Voimme jatkaa yhteistyötä seuraavissakin kohteissa."

Kuvia kohteesta: