konala
Kruunuhaan koulu täysremonttiin

Kruunuhaan koulu täysremonttiin – suojeltu ja sokkeloinen rakennus on vaativa purkukohde

Helsingin Snellmanninkadulla sijaitseva Kruunuhaan yläaste on perinteikäs koulurakennus, joka päätettiin vuosien harkinnan jälkeen peruskorjata täysin tämän päivän vaatimustasoon. Purkutöiden toteuttajaksi valittiin Etelän Rakennus Oy.

Historiaa henkivä kohde on suojeltu, mikä asetti purkutöillekin omat haasteensa. Suojelukohteessa purkuja ei aina voi tehdä nopeimmalla tavalla.

A-talon saneerauksesta pääurakoitsijana vastaavan NCC Suomi Oy:n vastaava mestari Niilo Hämäläinen kertoo, että Etelän Rakennus valikoitui purkutöiden tekijäksi kilpailutuksen kautta.

”Tämä on ollut vaativa kohde, sillä tilat ovat ahtaita ja sokkeloisia. Välipohjien avaukset ja tyhjennykset sekä jumppasali ovat olleet varmasti kovimmat työt. Sekä tietenkin suuret aukotustyöt lattioihin ja seiniin, jotka ovat myös olleet isoja hommia. Myös vanhan puolen kellarin purku- ja maanrakennustyöt ovat olleet suurtöisiä”, kertoo Etelän Rakennuksen työpäällikkö Jan Isaksson.

Purku-urakka suunniteltiin maanrakennustöineen noin neljän kuukauden projektiksi, mutta kuten usein vanhassa kiinteistössä käy, tuli matkan varrella vastaan lisätöitä vaativia asioita, kuten asbestia ja haitta-aineita. Jos purku-urakan loppuvaiheessa tehtävät timanttityöt lasketaan mukaan, tulee urakka kestämään yli puoli vuotta.

Etelän Rakennuksen urakoimiin purkutöihin kuuluvat muun muassa timanttiporaus ja -sahaustyöt, uusien iv-kuilujen ja hissikuilujen teot, välipohjien aukaisut ja suurtehoimutyöt, alapohjien purkutyöt, hiekkapuhallustyöt, asbesti- ja haitta-ainetyöt sekä tietenkin esimerkiksi alakattojen ja väliseinien purkamiset. Lisäksi tehtiin LVIS-purkutyöt sekä sisäpuolen kellareiden massanvaihto- ja maanrakennustyöt.

Pohjaneliöitä remontissa on 5600m2. Kruunuhaan koulun purkutöissä työskenteli Etelän Rakennukselta esimerkiksi kesä- heinäkuussa noin 30 ammattilaista.

Tilaaja on tyytyväinen joustavaan purkutoimintaan

Tilaajan edustaja Tommi Paavilainen Pylon Rakennus Oy:stä on tyytyväinen purkutöiden sujumiseen.

”Kruunuhaan yläaste on haasteellinen ja monivivahteinen kohde. 100 vuotta vanhassa historiallisessa rakennuksessa ei aina voida edetä suunnitelmien mukaan, sillä rakenteet eivät aina ole piirustusten mukaisia. Se aiheuttaa häiriötekijöitä purkuprojektissa. Etelän Rakennus on reagoinut hyvin miehistötarpeiden ja työn laajuuksien muutoksiin. He ovat lisänneet voimavaroja ja konekantaa tarpeen mukaan. Puhtauden hallinta on ollut 90 päivää loistava ja 10 päivää välttävä. Oikeat tavarat siirtyvät oikeille lavoille erinomaisesti. Avun tarpeisiin reagoidaan välittömästi.”

Remontin valmistuttua Kruunuhaan koulu palautuu jälleen noin 500 oppilaan opinahjoksi.

Kuvia kohteesta: